Izgradnja crkve u Bardači [ARHIVA 13.8.2009.]



Mještani Bardače u opštini Srbac u nedelju bi trebali da prisustvuju prvoj Svetoj liturgiji u novoj crkvi koju grade svojim trudom i sredstvima. Tako će na najljepši način biti obilježena seoska slava koja se od davnina proslavlja druge nedelje po Ilindanu.


Nova crkva će zamjeniti malu i dotrajalu drvenu grobljansku kapelicu koja nije mogla zadovoljiti potrebe mještana ovoga sela sa sedamdeset domaćinstava. U toku su završni molerski i keramički radovi, sve će biti završeno osim ikonostasa do kraja ove nedelje.

Svoje zadovoljstvo što se radovi uspješno privode kraju iznio je Anđelko Dumonić predsjednik Odbora za izgradnju crkve u Bardači: "Ovim putem bi da zahvalim svim onim ljudima koji su dali priloge, svoj rad, svoj trud, i svoje vrijeme koje su ovdje proveli da sagradimo ovu crkvu koja će ostati za budućnost naraštajima. Pa i neka ovo selo ima nešto čime se može ponositi."

Posebno raduje činjenica da su u radnim akcijama učestvovali i mladi ovog sela "Meni je zadovoljstvo i čast što imam priliku da učestvujem u gradnji ovog hrama. Naše selo je dugo živjelo bez crkve i svetinje u kojoj se narod mogao moliti. Ali hvala Bogu, i zahvaljujući našim mještanima koji su rado prihvatili ovu ponudu izgradićeno novi hram" - ističe Želimir Urić.


Crkveno zvono teško 110kg koje će se prvi put oglasiti u nedelju kupile su porodice Vukelić i Jerinić.



U prilogu pogledajte i video: 
Prilog pripremio: Savo Keser
Srpska Danas -RTRS.
13.8.2009.

Коментари