BARDAČA U EMISIJI BBC-a, TRAVEL SHOW - RIVER SAVA SPECIAL (VIDEO)

Britanska televizija BBC je ovog ljeta snimila dokumentarnu emisiju o rijeci Savi u kojoj je svoje mjesto našao i rezervat prirode Bardača. 

Autor emisije Rajan Datar je u ovom putopisnom serijalu niz tok rijeke Save, istakao njene prirodne ljepote, pa je rezervat Bardača bio neizostavna tema. Pored Bardače u ovoj epizodi BBC-ova ekipa je svratila u Gradišku, Brčko, Sremsku Mitrovicu i Beograd.

Bardača je prikazana kao područje od velike važnosti jer je dom veoma rijetkim vrstama ptica koje se gnijezde na ovom područu. Ali pored toga došlo je do narušavanja ekološke ravnoteže kroz negativno djelovanje ljudi koji već niz godina ovaj prostor devastiraju kroz eksploataciju šume, a kasnije i pretvaranjem jezera u poljoprivredne površine.
Upravo na taj problem ukazuje i grupa mladih okupljena u "NKSZ Kolektiv" koja je ove godine u Bardači pokrenula festival "Eco Green Fest". Njihov cilj je da na ovaj način privuku mlade iz svih djelova svijeta, da dođu u Bardaču i da se upoznaju sa prirodnim ljepotama ali i problemom pred kojim se Bardača nalazi. Na taj način, Mirko Čikić, jedan od sagovornika smatra da će se neko možda pojaviti sa novcem i reći "Zaustavite ih! ".

Ono što autori festivala ističu jesu prirodne ljepote, a sam festival i žurke su samo sredstvo koje će poslužiti kao način da se privuče pažnja svjetske javnosti. Moramo im priznati da su u jednom dijelu i uspjeli. Samim dolaskom ekipe BBC-a, o uništenju Bardače upoznaće se  preko 70 miliona gledaoca, koliko ih inače i prati ovaj serijal.
Prilog o Bardači možete pogledati ovdje:




Čitavu emisiju TRAVEL SHOW - RIVER SAVA SPECIAL pogledajte ovdje:

ovdje.
 Pogledajte fotografiju na Twitter-u ovdje


Pogledajte fotografiju na Twitter-u  ovdje

Коментари

  1. Konačno ! Konačno neko sa zapada da spomene Bardaču. Konačno ! Konačno da neko kaže Bardača, bez onog prefiksa "kod Srpca" jer to Srbac nije zaslužio..nije zaslužio zbog samog odnosa prema Bardači, nije zaslužio jer nikad nije, niti će biti poznatiji od Bardače!

    ОдговориИзбриши
  2. Preljepo je, nadam se da ce je spasiti.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Zabranjenjeno je pisanje uvredljivih komentara koji na bilo koji način postiču mržnju i netrpeljivost, Svako takvo istupanje će biti sankcionisano od strane administratora.