Prirodna katastrofa na Stublaji [Arhiva 10.8.2005.]

Na rijeci Stublaji koja čini dio bogatog prirodnog rezervata Bardača kod Srpca, došlo je do nezapamćenom pomora ribe. 


Prema riječima Saše Čudića, predsjednika Udruženja ribolovaca, tokom nekoliko dana uginulo je najmanje 2 vagona plemenitih vrsta. Ribolovci su zbog toga u panici a Ljubo Lipovac i Ljubo Rakić tvrde da se radi o prirodnoj katastrofi nezapamćenih razmjera.
- Najviše je uginulog šarana, amura, soma i tostolobika. Medju njima ima i primjeraka teških i do 40 kilograma, - tvrde ribolovci.
U ovom turističkom naselju koje je predstavljalo pravu atrakciju za domaće i strane lovce i druge gostze širi se nesnošljiv smrad. Tovari uginule ribe su na svakom koraku a naši sagovornici Milan Kozić i Dule Lipovac tvrde da će sve imati dugoročne posljedice:
- Mnogo ljudi ovdje dolazi, svi se trudimo da spasimo ono što je ostalo. Sijelemo travu i ubacujemo kreč kako bi poboljšali kvalitet vode. Ne znamo šta će biti ali smo veliki pesimisti, - ističu njih dvojica.

Zbog ovog došlo je do panike medju ljubiteljima prirode, pogotovo što još nije uvrdjen uzrok. Postoji više verzija počev opd pretpostavki da je u rijeku ispuštena cisterna fekalija iz stajskog đubriva bogatih amonijakom do tvrdnji da je riba otrovana na neki drugi način. Zbog toga su uzorci ribe i vode poslati na analizu Vezerinarskom zavodu «Dr. Vaso Butozan» u Banjaluci a gradjani upozoreni da uginulu ili ošamućenu ribu ne konzumiraju.

Opštinski veterinarski inspektor Vujadin Krčmar naredio je da se uginula riba uništi. Na tome se upravo radi ali riba stradava već peti dan i na površini se stalno ukazuju novi primjerci. 


Autor: Milan Pilipović
10.8.2005.

Коментари