Stogodišnja učiteljica znanja [Arhiva 2.oktobar 2004.] 1 dio. (FOTO)

"Glas Srpske" u posjeti Osnovnoj školi Dositej Obradović u Razboju kod Srpca.

Riječ-dvije sa direktorom škole Jovom Kuprešaninom

"Želja nam je da iz ove škole izađe još mnogo budućih ljekara, inženjera, ekonomista, pravnika, agronoma, i drugih stručnjaka" - kaže Jovo Kuprešanin

U ljetopisu Osnovne škole "Dositej Obradović" u Razboju kod Srpca zapisano je da su mještani ovog sela još 1904. godine sagradili prvu školsku zgradu za 30 učenika. Njihov prvi učitelj je bio Ruvim Bubnjević. Sve do 1952.godine bila je to četverorazredna osnovna škola, a poslije njene dogradnje počeo je upis u više razrede. Školske 1957/58. godine izašla je prva generacija osmih razreda. U školi je tada bilo 485 učenika ili 135 više nego što ih ima danas, što svjedoči o tome da je naselje bilo mnogoljudnije nego sada. Stara školska zgrada bila je u funkciji do 1966. godine, kada je otvorena nova sa osam učionica, gdje se za to vrijeme, odvijao normalan proces nastave. U staroj zgradi izvođena su samo dva predmeta, tehničko i fizičko vaspitanje, što je trajalo do 1995. godine.

U sastavu matične škole u Razboju nalazi se još šest područnih škola - devetogodišnja u Kukuljama,i pet petorazrednih, u Bajincima, Malom Razboju, Bardači, Prijebljezima i Liliću. Nastava se odvija u 31. odjeljenju. Škola "Dositej Obradović" pokriva  veliko područje opštine Srbac, ali i neka naselja u laktaškoj i gradiškoj opštini: Petrovo Selo, Gornje Karajzovce, Kosijerovo i Kočićevo. U školi rade 62 radnika, od kojih je 38 nastavnika. "Nastava je uglavnom stručno zastupljena. Samo u četiri slučaja nastava nije stručno zastupljena., a nedostaje i jedan nastavnik njemačkog jezika. Pored redovnih poslova na vaspitno-obrazovnom planu, u skladu sa planom i programom rada, vođene su aktivnosti na poboljšanju uslova za rad učenika i nastavnika." - kaže direktor OŠ "Dositej Obradović" Jovo Kuprešanin. On ističe da je uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture izvršena temeljna rekonstrukcija školskih objekata u Bajincima i Liliću, od prekrivanja krova, promjena fasade, do uređenja unutrašnjosti i okoline objekata. U matičnoj školi zamjenjena je stolarija, stavljeni novi podovi, školski objekat prekriven, promjenjen namještaj, nabavljena oprema i škola. Kao i područna škola u Kukuljama, priključena na Internet. Otvorena su i dva odjeljenja informatike sa 13 računara. "Zahvaljujući poboljšanju standarda nastavnika i učenika, evidentni su i rezultati ,jer su naši učenici dobri i srednjoškolci i studenti"- s ponosom ističe Kuprešanin.

U ovoj školi bezbolno se prešlo i na novi sistem obrazovanja, takozvanu pripremnu nastavu, odnosno devetogodišnje obrazovanje. Želja nam je da iz ove škole i dalje izlaze obrazovani i osposobljeni mladi ljudi za dalje školovanje i napredovanje, kako bi se nastavila tradicija, jer je razbojska škola dala veliki broj ljekara, inženjera, ekonomista, pravnika, profesora, agronoma,i drugih stručnjaka koji nisu zaboravili mjesto u kojem su stekli osnovno obrazovanje - Ističe Kuprešanin.
Od planova, direktor škole najavljuje stalno osavremenjivanje nastave u skladu sa evropskim standardima, ali i stvaranje uslova za postizanje dobrih rezultata. Renoviranjem starog objekta  dobiće se nove poslovne prostorije, jedna učionica za prvačiće, kuhinja i biblioteka, a pripreme za adaptaciju školske zgrade u Bardači uveliko su počele. 
_____________________________________________
U čast velikog prosvetitelja

Dositeju ispunjena želja

Škola u Razboju je do 1992. godine nosila ime "Dr Mladen Stojanović", a potom je voljom vlasti i naroda ovog kraja, dobila novo ime "Dositej Obradović". Ime velikog prosvetitelja i pedagoga koga se sjećamo po uskliku "Ustani Srbijo davno si zaspala, u mraku ostala, sad se probudi, svo Srblje razbudi". "Ovaj Dositejev usklik govori sa koliko želje, ljubavi i samopregalaštva  Dositej pristupio plemenitom poslu - obrazovanju mladih, zalaganju da se otvaraju škole i da se narod prosvjeti, uči i upoznaje kulturu ne samo svoju, nego i drugih naroda. Takav smjer obojen rodoljubivošću, željom da se izađe iz neznanja, ima njegov rad do prve polovine 19.vijeka. Koliko god je trajao : Ono što je radio i uradio vrijedno je i trajno za sve nas". - kaže nastavnica Ivanka Hrkić


Ona podsjeća na njegove riječi "Škole braćo, škole a ne samo zvona i prangije", koje je upućivao tadašnjoj vlasti, roditeljima, svom narodu, svima koji su bili pristalice napretka i kulturnih promjena. "Naša škola je ne samo imenom nego i stvaralaštvom njegova ostvarena želja, a takve su i sve ustanove u kojima se uči znanje". -kaže Ivanka Hrkić, nastavnica u školi "Dositej Obradović" Razboj.
_____________________________________________

Raj za talente

Škola u Razboju, koja je uvijek bila rasadnik mladih sportista, prije dvije godine dobila je i sportsku dvoranu. To je obradovalo učenike, ali i nastavnika fizičkog vaspitanja Marka Kasagića, koji je napunivši punih 40 godina radnog staža, samo nekoliko mjeseci prije otvaranja sale otišao u penziju. On je cijeli radni vijek navjiše vremena sa djecom proveo na otvorenom prostoru, a samo kada su loši uslovi, radio je u skučenim učionicama. "To se zove sudbina" -kaže Marko, srećan što je njegova škola napokon dobila sportsku dvoranu. Zahvaljujući razumjevanju i pomoći Ministarstva prosvjete i opštine Srbac pored Sportske dvorane, u novoj školi je izgrađen i sportski poligon. Postoje i tereni za sve male sportove.
____________________________________________

Himna V1 razredu


Peti jedan u selu Kukulje
nemiran je, ali ga ipak vole
Prvi čas nas nastavnica prozove
Pita pjesmu nasmijanog lica
Vedro zbori: Evo ti petica!
Na matematici množimo, to je laka stvar
Uradimo po zadatak za djevojčicu bar
Dolazi nam muzičko i pjevamo svi
Na fizičkom skačemo- mi smo najjači!
Od prvog svjetskog rata glava nas zaboli
žao nam je onih što su pali
Da Boga slavimo to na vjeronauci učimo.
A na likovnom crtamo ali se i šalimo. 
Eto to je posao petoga "a"
nemirni smo, al' nas voli škola.
                                      V1 razred


________________________________________
Kraj 1 dijela. U nastavku čitajte: Najdraži nastavnik Mile Majdanac "Matematika nije bauk", Razbojčani šampioni, Brojne sekcije, Sjećanje na Prvi srpski ustanak kroz pjesmu Marka Prodanovića, Pismo Majci pjesma Sandre Barašin.

Autor teksta: Savo Keser.



Коментари